Näin ympäristöystävällinen EQC on.

The image shows the rear view of the EQC.

Näin ympäristöystävällinen EQC on.

"Ambition 2039" on Mercedes-Benzin ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota vuoteen 2039 mennessä täysin CO₂-neutraali uusien autojen valikoiman. Mercedes-Benz 360°-ympäristöauditointi on tärkeä askel tätä tavoitetta kohden, ja EQC 400 4MATIC on ensimmäinen Mercedes-EQ -ajoneuvo, joka on läpäissyt tämän tarkastuksen.

Kyse on kattavasta ympäristötaseesta, jossa tutkitaan auton ympäristövaikutukset sen koko elinkaaren aikana yksityiskohtaisesti, raaka-aineista tuotantoon, käyttöön (tässä 200 000 kilometrin ajomatka) ja hyödyntämiseen saakka. Mercedes-Benz on suorittanut näitä ympäristöauditointeja vuodesta 2005 alkaen ensimmäisenä autonvalmistajana. Perustana tässä on ISO-normi 14040 ja tuloksen tarkastaa lisäksi kolmas osapuoli, TÜV Süd, yksityiskohtaisesti, mikä takaa suurimman mahdollisen läpinäkyvyyden.

EQC 400 4MATICin vahvuutena tässä on paikallisesti päästötön ajo ja sähköisen voimansiirron energiatehokkuus. Energialähteestä riippuen sähköautot pystyvät ajossa kompensoimaan niiden valmistuksessa syntyvät, usein korkeammat CO2-päästöt. Jos sähköautoja käytetään vain uusiutuvalla energialla, CO2-päästöt pienenevät elinkaaren aikana jopa 70 prosentilla polttomoottoriautoihin verrattuna.

Tavoitteemme vuodelle 2022: CO₂-neutraalina tehtaalta.

The image shows a side view of the EQC.

Tavoitteemme vuodelle 2022: CO₂-neutraalina tehtaalta.

Vastaavissa edellytyksissä sähköautojen tuotannossa syntyy enemmän hiilidioksidia kuin polttomoottorikäyttöisten autojen valmistuksessa, koska varsinkin akun tuotantoon tarvitaan paljon energiaa. Sitä tärkeämpää onkin keskittyä CO₂-neutraalin energian käyttöön tuotannossa. Mercedes-Benz pyrkii tähän kaikissa eurooppalaisissa tehtaissa jo vuodesta 2022 alkaen. Yksi askel tällä tiellä on Saksassa tuotettu "vihreän" tuulisähkön käyttäminen muun muassa EQC:n tuotannossa Mercedes-Benzin tehtaassa Bremenissä ja akkutuotannossa saksalaisen ACCUMOTIVE-yrityksen tehtaassa Kamenzissa.
Käyttövaiheessa myös kuljettaja voi jo nyt suoraan vaikuttaa siihen, miltä hänen autonsa ympäristötase näyttää – valitessaan, mitä sähköä "tankkaa". Vastaavasti muodostuu myös Mercedes-Benz EQC:n ympäristötase, ja varsinkin CO₂-tase, konkreettisessa käytössä 200 000 kilometrin ajosuoritteella. Puhdasta sähköä lataamalla voidaan EQC:n hiilijalanjälki lähes puolittaa.

EQC:n materiaalikokoonpano.

The image shows the interior of the EQC.

EQC:n materiaalikokoonpano.

EQC 400 4MATICin omamassa on 2420 kg. Teräs ja rautamateriaalit muodostavat suurimman osuuden, 39 prosenttia, seuraavana tulevat kevytmetallit (23 prosenttia) ja polymeerimateriaalit, siis muovit (18 prosenttia).

Jo nyt laajennamme jatkuvasti luonnonvaroja säästävien materiaalien käyttöä, esimerkiksi käyttämällä kierrätettyjä muoveja ja uusiutuvia luonnonvaroja autojen tuotannossa. Esimerkiksi erityisesti EQC:lle kehitelty laadukas istuinverhoilumateriaali "Response" koostuu 100 prosenttisesti kierrätetyistä PET-pulloista. Lisäksi kierrätettyjä muoveja käytetään esimerkiksi myös varapyöräsyvennyksen verhoilussa ja moottoritilan alapuolen peitteissä. Käytämme myös uusiutuvia materiaaleja, kuten kenafia, villaa ja paperia. Kenaf-kasvin kuituja käytetään esimerkiksi tavaratilan verhouksessa ja paperia välipohjassa kennostona.
Uudessa EQC:ssa valmistetaan yhteensä 100 osaa, ja lisäksi pienosia kuten painonuppeja, muovimuttereita ja johtojen kiinnikkeitä, joiden kokonaispaino on 55,7 kg, luonnonvaroja säästävistä materiaaleista.

Korkeajänniteakun toinen elämä.

The image shows the rear view of the EQC with a charging station in an urban environment.

Korkeajänniteakun toinen elämä.

Mercedes-Benz osallistuu aktiivisesti uusien kierrätysteknologioiden tutkimukseen ja kehitykseen tulevan sähköliikkuvuuden raaka-ainetarpeen turvaamiseksi. Tietoja litiumioniakkujen kierrättämisestä on kerätty useissa tutkimusprojekteissa ja yhteistyössä toimittajien ja hävittämisen ammattilaisten kanssa. Käytettyjen raaka-aineiden,kuten litiumin, nikkelin, platinan, koboltin ja harvinaisten maametallien kierrättäminen on tämän toiminnan keskipisteessä ja se otetaan huomioon jo osien suunnittelussa. Akun kierrätysprosessia varten Mercedes-Benz on määritellyt neljä tasoa ja kehittänyt vastaavat prosessit: ReUse (akun pitkäaikainen uudelleen käyttö, esimerkiksi paikallaan olevana sähköenergian varastointilaitteena), RePair (akun korjaustyöt), ReManufacturing (akun purkaminen ja uudelleen kokoaminen) ja ReMat (kierrätys ja akun sisältävien aineiden talteenotto).

 ReUse  -käytössä Mercedes-Benz Group on perustanut 100-prosenttisen tytäryhtiön Mercedes‑Benz Energy GmbH ja keskittyy sen avulla paikallaan oleviin sähköenergian varastointilaitteisiin. Ladattavan hybridin tai täyssähköauton akun elinkaaren ei tarvitse päättyä autokäytön jälkeen, vaan niitä voi edelleen käyttää paikallaan olevina sähköenergian varastointilaitteina. Tässä käytössä pieni tehon aleneminen ei ole merkityksellistä, niin että käyttö paikallaan on taloudellista vähintään 10 vuotta autokäytön jälkeen. Litiumionimoduulien jatkokäytöllä niiden taloudellisen käyttöajan voi kaksinkertaistaa.

EQC 400 4MATIC: energiankulutus kWh/100 km (yhdistetty): 25,0 – 21,3 ; CO2-päästöt g/km (yhdistetty): 0.