Käytöstä poistettavien autojen kierrätys.

 • Ympäristön suojelu

  Kierrätyksen lisääminen merkitsee vähemmän jätettä.

  Kierrätyksen lisääminen merkitsee vähemmän jätettä.

  Ympäristön suojeleminen on yksi päätavoitteistamme. Sen takia pyrimme käyttämään luonnonvaroja mahdollisimman säästeliäästi. Tavoitteemme on kierrättää entistä enemmän ja heittää hukkaan entistä vähemmän.
  Kiinnitämme jo kehittelyvaiheessa suurta huomiota siihen, että autoissamme käytetään ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja. Esimerkiksi puskureissa ja auton pohjalevyissä käytetään yhtenäisiä materiaaleja, jolloin niiden purkaminen käy helposti ja erottelu tuottaa laadukasta materiaalia uusiokäyttöön.

  Käytämme autoissamme myös paljon uusiutuvia raaka-aineita, kuten kookoskuitu sekä jo kierrätettyjä raaka-aineita. Edut ovat ilmeiset: raaka-aineet ovat ympäristön kannalta helppoja ja kierrätettäviä. Ympäristönsuojeluohjeissamme olemme sitoutuneet kehittämään jatkuvasti tuotteidemme ja ympäristön yhteensopivuutta. Työskentelemme päivittäin tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

 • Lainsäädäntö

  Käytöstä poistettavia autoja koskevat lakimääräykset.

  Käytöstä poistettavia autoja koskevat lakimääräykset.

  EU:n romuajoneuvodirektiiviin perustuva henkilö- ja pakettiautojen kierrätys aloitettiin 1.9.2004. Direktiivin mukaan romuauton painosta on hyödynnettävä ja uudelleenkäytettävä vuoteen 2006 mennessä 85 prosenttia ja vuoteen 2015 mennessä 95 prosenttia. Uudelleenkäytön ja kierrätyksen osalta vuoden 2006 vaatimus on 80 prosenttia ja vuoden 2015 vaatimus 85 prosenttia.

  Ajoneuvon viimeinen omistaja on velvollinen toimittamaan auton romutettavaksi veloituksetta lainmukaiseen kierrätykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa Suomen Autokierrätyksen sopimusvastaanottopaikkaa, jonka verkosto kattaa koko Suomen.

  Lisätietoja Suomen Autokierrätyksen sivuilta

 • Kierrätys

  Mitä tapahtuu kun palautat autosi?

  Mitä tapahtuu kun palautat autosi?

  Kierrätysjärjestelmän rungon muodostavat vastaanotto, rekisteristä poisto, esikäsittely ja murskaus.

  Vastaanottopisteessä auton asiapaperit sekä rekisteröinti- ja tunnistetiedot tarkastetaan. Vain auton omistajalla on oikeus romuttaa ajoneuvo. Ajoneuvo tarkastetaan myös puuttuvien/ylimääräisten materiaalien ja esineiden osalta.

  Rekisteristä poiston yhteydessä omistajalle annetaan romutustodistus. Tietojärjestelmästä lähtee tieto vakuutusyhtiölle vakuutuksen katkaisemista varten sekä Ajoneuvohallintokeskukseen verojen päättämistä varten. Kun auto on poistettu rekisteristä se on siirtynyt kierrätysjärjestelmään, eikä sitä voi enää uudelleenrekisteröidä.

  Esikäsittelyssä romuauto kuivataan, eli siitä poistetaan nesteet. Lisäksi autosta poistetaan mm. renkaat, akku ja katalysaattori. Räjähdysvaaralliset osat kuten turvatyynyt poistetaan tai tehdään muulla tavoin vaarattomiksi. Käytettyjen varaosien kauppiaat voivat ilmoittaa jatkossa varaosatarpeensa tietojärjestelmään ja kysynnän mukaan autosta poistetaan hyödynnettäviä osia, kuten moottori, peltiosia jne.

  Lähde: Suomen autokierrätys